На втория ден от старта си тол системата спря в цялата страна. За няколко часа тази сутрин шофьорите на тежкотоварните камиони не можеха да получат електронна маршрутна карта.

Сървърите спряха още в 6:30 ч. На екраните на служителите от АПИ се изписа „Грешка“. Това предизвика струпване на тежкотоварни автомобили по граничните пунктове, а заради техническия проблем АПИ спря системата в цялата страна. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Пътната агенция обясниха, че прекъсването е заради ъпдейт. Очаквали да приключи за 10 минути, но отнел 43 минути. Това предизвика опашки от чакащи повече от 2 часа.

„Няма повреда, има актуализация и подобряване на функционалността на системата. Някои актуализации не изискват спиране на системата, вчера са направени 34 такива. Актуализацията тази сутрин е с гарантиран „даунтайм“ от 10 минути, но поради неочаквани причини се удължи до 43 минути“, уточни Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура.

Престои да се направи анализ кои ъпдейти изискват спиране на системата, за да се осъществяват в часове с по-слаб трафик.