Четирима продавачи на незаконно влизат в затвора за по 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим, след споразумение със Специализираната прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Присъдите на мъжете са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и продажба в страната на незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси получиха ефективни присъди.

В открито заседание на Специализирания наказателен съд четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на наказателното производство и приеха предложените от обвинението ефективни наказания.

Осъдените бяха задържани на 30 януари 2019 г., веднага след като участник в групата беше заловен да продава за втори път на полицай под прикритие боен пистолет.

При извършените претърсвания и лични обиски в жилища и автомобили на всеки от задържаните, бяха намерени и иззети десетки незаконни огнестрени оръжия, както и голямо количество боеприпаси.

В бойния арсенал на групата са гладкоцевни и нарезни пушки, картечен пистолет „Судаев“, пистолети „Макаров“, „Маузер“, „ЧЗ“, „Унион“ и др.

Според събраните доказателства групата набирала, държала и продавала огнестрелни оръжия на купувачи предимно от Северозападна България от началото на 2017 г.

Четиримата осъдени вече са преведени в затвора за изтърпяване на наложените им наказания.