Трима разследвани за шпионаж - двама агенти на ДАНС и служител на министерство. Това е равносметката след спецакцията в контраразузнаването вчера.

Засега обвинени няма. Знае се, че и тримата са били служители на средно управленско ниво. Всички са давали информация на един и същи човек.

Ош ДАНС казаха, че двамата уличени техни служители са били началник на сектор и началник отдел със стаж над 5 години. 

„Интересно е, че информацията е предавана не пряко, при среща, а чрез специфични технически средства, дистанционно, но повече в конкретика не може да навлизаме“, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Специализираната прокуратура уточни, че може да излязат и други връзки с други замесени в скандала.

„В рамките на следващата седмица ще бъде предоставена от наша страна информация дали има лице, на което му е предявено обвинение за престъпление по чл. 104 шпионство в полза на Руската федерация. Не е редно да го разбира през медиите от нас, ако има такъв“, коментира Кръстев.

Цялото разследване е започнало от ДАНС, казаха от контраразузнаването.

„Служителите са на средно управленско ниво, което не омаловажава тяхната вина“, посочи председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Те са отстранени от длъжност, ще им бъде отнет и достъпа до класифицирана информация, иззети са компютрите им. Пламен Тонев защити колегите си от политическите изказвания, че агенцията е развъдник на руски шпиони.

„Вие много умело, така, ги водите в една посока, за да започнат те да говорят за „футболисти“, „зидаро-мазачи“, за хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да заявя, че такива служители няма в агенцията“, категоричен е Тончев.

Няма данни този шпионски скандал да е свързан с някой от предишните в последните години.

Очаква се да се предприемат и дипломатически отношения към хора от руското посолство.

Главният прокурор уведоми Министерството на външните работи за установена съпричастност към шпионажа на първия секретар в посолството на Руската федерация у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!