Протест след смъртта на 29-годишната родилка в Русе, за която ви разказахме вчера. Ивелина Маринова почина часове след раждането на второто си дете в АГ-комплекса в болница "Канев".

Семейството и приятели на починалата дойдоха пред болницата. Те твърдят, че персоналът не е обърнал внимание на оплакванията ѝ, че не се чувства добре, и че това е довело до фаталния изход. 

Медицинското заключение е белодробна емболия.

“Все още не са ми дали документ от аутопсията. Казах - как така го решихте това нещо, след както нямам документ от аутопсията”, каза съпругът на Ивалина - Мартин Симеонов.

Роднини показаха чатове от интензивното отделение, където Ивелина е била настанена след раждането със секцио.

Откъс от чата с Ивелина в последните часове показва сестра ѝ Искрена Симеонова: “Аз викам – много ме боли, много ме боли, и тя – разбрахме, момиче, млъкни вече, ще си загубиш матката”.

“Много хора са възмутени, покъртително е, гнусно е, насила този живот да бъде отнет и тези деца да растат без майка и това младо момче на 25 години да остане вдовец”, каза близка на семейството Елица Димитрова. 

Близките потърсиха отговори от болницата.

“Имаме доказателства, че вашите служителки спят по време, когато родилката има страшни болки, а тя в момента вашата служителка хърка”, разказа свекърът на Ивелина.

“В момента върви вътрешна проверка по случая, очаква се експертна проверка от медицинския одит, на който ще бъде представена цялата документация. Ние нищо не искаме да прикриваме, близките държаха да бъде освободено тялото, ние държахме да има аутопсия”, заяви директорът на УМБАЛ "Канев" - Русе Иван Иванов.

Очаква се резултатите да излязат до 20 дни.