Окръжната прокуратура в Ямбол разследва смъртта на млад мъж, издъхнал в ареста, след като е задържан при полицейска акция.

Разследването ще покаже дали става дума за убийство или самоубийство, каквато бе първоначалната версия.

Близките са категорични, че мъжът е бит и е починал в резултат на полицейско насилие заради множество наранявания и изгаряния.

Окръжният прокурор Дойчин Дойчев заяви, че досъдебното производство е по член, който третира убийство.

„Дали се касае за убийство, или самоубийство ще бъде установено в хода на разследването“, заяви Дойчев.

По първоначална информация има камери в арестното помещение, ще бъдат предоставени записи. Ще бъдат разпитани и полицейските служители.

Лелята на починалия Иван Димитров заяви пред bTV, че четвърти ден след смъртта му въпросите стават все повече, не се знае къде е задържан и какво е станало след това. Добави, че на снимки веднага след смъртта му той е с дрехи, които не са негови.

Майка му разказва, че преди ареста е бил заведен в Спешното отделение на болница „Свети Панталеймон“ в Ямбол, като дежурният лекар е казал, че е в добро състояние.

Близките му искат в разследването да бъдат проверени и камерите от Спешното отделение. Твърдят, че има изгаряния по слабините. 

Заради инцидента в ямболската полиция тече дисциплинарно производство срещу служител, както и вътрешна проверка.

Последните публикации на Иван в социалните мрежи са на бездомните животни от варненския приют, в който работи от шест месеца.