И петте павилиона на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“, където дете загина от токов удар, са с изтекли разрешения за поставяне.

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на изслушване по темата.

Предстои да бъде издадена заповед, с която да бъдат премахнати търговските обекти.

Здравков заяви, че е изпращал 6 писма до районните кметове, но в продължение на 2 години не е получил отговор колко павилиона извън закона има на територията на София.

Проверката на общината установява, че още през април 2018 г будката за ядки работи в нарушение на закона.

Главният архитект докладва още фрапантни нарушения между проектните схеми и как реално 5-те павилиона са присъединени с кабели към ел. мрежа.

От болницата казаха за bTV, че докато разследването е в ход, няма да коментират.  Въпреки поканата енергото не участва в онлайн заседанието.

От ЧЕЗ изпратиха до bTV позицията си, която е адресирана до общинските съветници. Можете да я прочетете на следващата страница:

„През 2011 г. за павилиона е подадено искане за проучване на присъединяване на „съществуващ обект“ към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. Въпреки че обектът вече е съществувал, дружеството е изискало потвърждение от общината. Тъй като става въпрос именно за вече съществуващ обект, общината е издала документа „служебна бележка“ в потвърждение на това. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените  от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Издаването на документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. 

Щом павилионите са с изтекли разрешения за поставяне (съгласно изнесената днес информация на заседанието на СО), това означава, че те са имали такива.

В допълнение информираме, че от 2011 г. насам в дружеството не е постъпвала никаква информация във връзка с промяна на статута или захранването му. За дружеството няма информация за промяна в обстоятелствата около законността на обекта или каквато и да било друга промяна, в противен случай би следвало в компанията да постъпи заповед за премахване на електрозахранването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.

ЧЕЗ изгражда инфраструктура за обектите, изградени по ЗУТ, като следва да отбележим, че преместваемите обекти не са такива. Преместваемите обекти (каквито са павилиони, сцени за концерти, шатри на събития, будки и др.) имат временен характер, като при тях няма граница на поземлен имот. За разлика от строежите по реда на ЗУТ, такива обекти в повечето случаи имат незабавна и временна необходимост от електрозахранване. Те се присъединяват към разпределителната мрежа и електрозахранват посредством най-близките съществуващи ел. съоръжения, където се монтират и електромерите. Съгласно чл. 29, ал.1 от Наредба 6/2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на ел. енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи, границата на собственост на електрическите съоръжения е електромерът . След тази нормативно установена граница, електрическите съоръжения се изграждат от и са собственост на клиентите.

Задължение на ЧЕЗ Разпределение е да поиска от клиента деклариране на безопасността на съоръженията след електромера и спазването на техническите норми. Това е спазено и дружеството разполага с този документ. Съгласно законодателството, ЧЕЗ Разпределение няма правомощия и задължения да инспектира чужди съоръжения след електромера“.

ЧЕЗ Разпределение е предоставила становището си във връзка с инцидентна на Столична община още на 17 февруари. Компанията не разполага с нова информация по случая.

Дружеството обръща внимание на необходимостта да се изясни фактът как е бил захранен обектът след ремонта на булеварда. Не е в компетенциите на ЧЕЗ Разпределение да отговаря дали има промяна в начина на полагане на кабела, който е собственост на клиента, в шахта, която е собственост на друго лице, при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ и то години след присъединяването на обекта".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!