От вчера на входа на УМБАЛСМ „Пирогов“ действа т. нар. триаж, каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Това, което беше досега – един санитар да те посреща и да те насочва към съответния кабинет, не трябва да продължава. Това е лекарски ангажимент, а не на санитаря или медицинска сестра“, каза той.

Идеята е да нямаме такива пропуски, какъвто беше случаят със Спас Добрев, който не беше записан в информационната система като пациент, обясни Балтов.

74-годишният Добрев почина, след като чака линейка повече от час, а от „Пирогов“ не го приеха.

Снимка: bTV

Балтов каза, че е разбрал за случая от отвореното писмо на съпругата на пациента до министъра на здравеопазването. Преди това не е бил уведомен. Веднага след като видял писмото, назначил вътрешна проверка, независимо от проверката от Медицинския одит. „Проверката показа, че има тежко нарушение с отказ от изпълнение на служебните задължения, което доведе до моята реакция като изпълнителен директор – да освободя спешния екип, който е бил на смяна по това време“, каза гостът.

Категорично това не е отношението към пациентите в „Пирогов“ и не мога да се съглася, че от един случай трябва да се правят генерални заключения, посочи той.

Балтов призна, че не е разговарял с уволнения екип лично, това са направили шефовете на поликлиниката, които са в Спешното отделение. „Обясненията от двете сестри са, че не помнят за случая, а от лекарката – че го е прегледала и е установила, че има тежко хематологично заболяване и затова не е за нашата болница. Всъщност истината е, че това не е оправдано, защото имаме пациент в тежко състояние, със сърдечна и дихателна недостатъчност – във всички случаи той не е трябвало да бъде в този кабинет, а веднага да бъде отведен в противошокова зала, където да се вземат спешни мерки за неговото временно стабилизиране, докато се вземе решение какво да се прави оттам нататък“, каза директорът на „Пирогов“.

Снимка: bTV

За коментара от служител в болницата: „При нас ли да умре?“ той каза: „Не мога да се съглася с това поведение, затова и бях толкова рязък в своето решение. Може би като лекар и аз бих поискал да не е толкова тежко наказанието, но като директор на болницата не можех да остана безразличен“.

Запитан дали на нощните смени се оставят само специализанти, каквото сигнали получихме в телевизията, той отговори, че това не е вярно. Специализантът докладва на ментор всички случаи и иска неговото мнение и решение.

Вижте във видеото какво каза проф. Асен Балтов за другите уволнения и оставки в „Пирогов“: