12 души са задържани в ареста на РУ-Ботевград за оказана съпротива и неподчинение спрямо полицейски служители, съобщиха от МВР.

Снощи към 22:30 ч. екип на жандармерията се е отзовал на сигнал за силна музика и нарушаване на нощната тишина в с. Врачеш. Един от обитателите на адреса – 35-годишен мъж, категорично отказал да предостави личната си карта за проверка, оказал неподчинение и блъснал униформен на земята.

Пристъпвайки към задържането му, служителите на реда били заобиколени от агресивна тълпа от около 30 души, които по всякакъв начин опитали да осуетят изпълнението на служебните им задължения.

За да не се допусне ескалиране на напрежението и с цел овладяване на ситуацията, се е наложило използването на помощни средства – предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон и лютив спрей.

След разпръсване на тълпата и възстановяване на обществения ред, мъжът, който е криминално проявен, е задържан за 24 часа. Предстои в днешния ден с прокурорско разпореждане мярката му за задържане да бъде удължена до 72 часа.

В хода на предприетите допълнителни оперативно-издирвателни действия към момента са задържани още 11 души, един от които активен участник в конфликта.

По случая е образувано досъдебно производство за едро хулиганство, а действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура- Ботевград.