След серия протести на недоволни от лошото състояние на пътя Русе-Кубрат следващата седмица започва дълго чаканият ремонт. Новата отсечка ще струва 45 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Дълбоки дупки. Протести, недоволство и искане за нов път. За шофьорите всяко пътуване по пътя Русе-Кубрат е кошмар от години.

Пътят не е ремонтиран основно от десетилетия, а вече шест години рехабилитацията му е само обещание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Успяхме да го включим в Оперативна програма „Региони в растеж“. Последва дълга кореспонденция с ЕК, която да разреши дофинансиране всъщност от националния бюджет на пътя. Когато това приключи, се обяви нова процедура. За съжаление, епидемията с COVID-19 всъщност спря тази процедура, казва Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионално развитие в НС.

Снимка: btvnovinite.bg

Цялостният му ремонт ще започне през следващата седмица. Отсечката е дълга 47 километра и ще струва 45 млн. лева. Ще бъдат подменени тротоарите, знаците и ще бъде положена нова маркировка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дълго е чакано, закъсняло е, преди много години трябваше да стане ремонтът на този път“, казва местният жител Детелин Левски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние не можем като с магическа пръчка да започнем веднага ремонта при първия сигнал. Да, ние сме наясно, че има много пътища, които се нуждаят от ремонт, но съобразно наличния ни финансов ресурс – стартираме“, казва пък инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Новият път трябва да е готов след 10 месеца.