Българите, които са подсъдими за трафик на мигранти в Гърция, след като са продали колите си, бяха на среща с институциите при омбудсмана. За проблема им ви разказахме в поредица репортажи. 

Залата едва успя да побере потърпевшите, дошли от цялата страна. Всички са с абсолютно идентични истории – продадените от тях коли са попаднали в ръцете на каналджии, които не отишли в КАТ да ги пререгистрират. И така старите собственици стават автоматично обвиняеми.

„Продадох го и са преправили ремаркето и се прекарвали мигранти – трима на брой. Задържани са, в ареста са, но срещу мен тече производство”, заяви Кръстьо Васков, обвиняем в Гърция.

Иван Иванов също е обвиняем в Гърция – получил е призовка, че е обвинен в трафик на хора – 7 души.  

Бащата на Ася Златанова е във видинския затвор и всеки момент очаква да бъде екстрадиран в Гърция. „Чудим се какво да правим, той е на 70 години, не знам дали ще издържи. Всеки път, когато отида там, той плаче”, призна дъщерята.

Потърпевшите поискаха бърза реакция на Външното министерство, включително разговори на високо ниво в Солун. Дали ще има такава среща, така и не стана ясно.

„Извършва се всяческа дейност, за да се защитят интересите на българските граждани – осигуряване на преводач, на адвокат”, поясни Димитър Арнаудов от дирекция „Консулски отношения” в МВнР. 

„В конкретния случай това не е достатъчно. Вие ще гледате спокойно как ще ги осъдят и ще влязат в затвора”, подчерта омбудсманът Мая Манолова.

„Те не приемат наши официални документи, кажете как да ги накараме да ги приемат”, призова адвокат Иглика Мишева. И Милен Маринов, също подсъдим в Гърция, смята, че действията на гръцката страна са тенденциозни.

„Предстои да се направи анализ на всички преписки”, увери прокурорът във ВКП Камен Михов. 

Докато институциите тепърва се запознават с казуса, Кръстьо и Иван се подготвят за път, тъй като делата им в Гърция са след няколко дни.