След репортаж по bTV образователното министерство осигурява автобус за учениците в Родопите, които вървят километри пеша, за да отидат на училище.

За да отидат на училище 11-те деца от село Цветино изминават всяка сутрин по тъмни доби пеша 3 км през гората. Едва след като стигнат съседно село могат да се качат на училищния рейс за Велинград.

„Ние искаме нашите деца да бъдат извозвани от Цветино до Велинград за да не могат да ходят пеша 2,5 км“, каза Салих Трончев.

Транспорт по отсечката от село Абланица до село Цветино няма. Според превозвача причината е, че пътят е опасен.

„Аз лично представих средния вариант, за който и учениците да са удовлетворени, да има транспорт, да ги взимаме от Абланица, ако те пожелаят, както преценят това, ако е заплаха“, каза собственикът на транспортна фирма Лазар Асьов.

„Със страх тръгват рано тъмното, вали не вали, децата тръгват на училище. Едно време този път беше черен, пълен с дупки, вървеше „Чавдар“ с 40 места, можеше, сега не може, защо?“, пита жителката на селото Балидка.

От професионалната гимназия във Велинград отказаха коментар, а след запитването на bTV от Министерството на образованието отговориха: “Постъпилото заявление от директора на ПГИТ ''Алеко Константинов''- Велинград за високопроходим училищен автобус е разгледано от комисията в МОН и такъв ще бъде предоставен в най-кратък срок.”

“Искаме нашите деца също да бъдат образовани. Без значение дали ние сме в някое кътче на България. Ние все едно сме забравени от света“, добави Балидка.