Антикорупционният фонд настоява да се разследва Българската банка за развитие и бизнесмена Георги Гергов.

Сигналът до прокуратурата е заради заем от над 60 млн. лв. за Пловдивския панаир и неговата дъщерна фирма. Юристи от неправителствената организация алармират, че е възможно да се източва и Панаира, и банката.

Кредитът за панаира и дъщерната му фирма „Слънчев ден резиденс” е отпуснат в края на миналата година. С част от него се погасяват стари заеми, но остават още 13 млн. лв.

От Банката за развитие отказаха коментар пред bTV, а няколко месеца по-късно се оказва, че апетитна част от панаира е прехвърлена на трета фирма… заради дълг.

Възбрана заради неплатени данъци са наложили и от НАП Пловдив и от Банката за развитие.

„Тогава възниква въпросът на каква документация е обоснован кредита”, пояснява адвокат Грета Ганева.

През последните няколко месеца капиталът на панаира се прехвърля на свързани фирми. „В дружеството с държавно участие собствеността все повече намалява, задлъжнялостта става все по-тежка”, пояснява Ганева.

В сигнала до прокуратурата се настоява да се проверят и финансовия министър, и икономическия. „Основният въпрос, на който нямаме отговор, е нарушено ли е изискването за финансиране на политически партии и свързани с тях лица”, пояснява Николай Стайков от фонда.

Забрана за това има в устава на банката, а в края на миналата година Георги Гергов е от ръководството на БСП.

Самият заем е сред най-големите отпускани от институцията.

От неправителствената организация настояват главният прокурор да не разпределя делото със сигнала им тъй като се знае, че има отношения с Георги Гергов.