Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита на личните данни в ролята си на гражданин. Реакцията идва ден след като разследване на bTV показа, че личната информация на всеки българин е застрашена.

Вчера ви показахме как за минути ЕГН-то ви може да бъде разкрито. Системата за придобиване на реални ЕГН-та е изключително проста и…законна.

„Не бяха установени нарушения на разпоредбите на ЗЗЛД” – това е оценката на Комисията за защита на личните данни, след като гражданинът, който сигнализира на нас, преди месеци е сезирал и институцията.

Когато имаме нечие ЕГН, лесно можем да видим здравноосигурителния статус, имотното състояние и участието в търговски дружества на човека, към когото проявяваме интерес. 

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги. 

„Mного от компаниите, ако щеш, да отидеш да си пуснеш телевизия и да си платиш сметката, ти искат ЕГН, така че сме принудени доброволно да си го дадем. Има различни кодове и възможности. Във вторник вашият колега, който си е направил труда да намери моите данни, да дойде и подробно да му обясним какво към момента сме направили”, каза Борисов.

И личните данни на главния прокурор не са защитени. Той ще се жалва в Комисията за защита на личните данни като гражданин, а не в ролята си на обвинител номер едно. И се пошегува – поне сме се уверили, че здравните му осигуровки са платени. 

„Просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни и очаквам тя да си свърши работата, а самата Комисия дължи отговори”, отбеляза Цацаров. И вътрешният министър, чието ЕГН също излезе на светло, очаква мерки от Комисията.

„Не става въпрос само за лично пространство, а и за това, че може да бъде направена злоупотреба, вие добре обяснихте как”, каза Валентин Радев.

Системата ЕГН отдавна не е защитена и надеждна, коментира анализаторът проф. Михаил Константинов. „ЕГН-то е напълно пробита система и е добре, ако ще имаме някакви персонални номера, да направим нова система. Тази, която имаме в момента, е от 1977 г., време е да я обновим”, категоричен е той.

Комисията вече даде препоръки на администраторите на лични дании да вземат мерки. Днес методът, по който ЕГН-та могат да бъдат разкривани, все още работи.