След разследване на bTV за риска линейките на Спешната помощ да останат без комуникация законови нарушения лъснаха в Mинистерството на здравеопазването. 

Заради забавената обществена поръчка ведомството е принудено да води преговори „на тъмно” с фирми, евентуални участници в бъдещ конкурс. 

В „Тази сутрин” по bTV заместник-здравният министър Мирослав Ненков успокои, че риск за връзките няма, дори и фирмата, чийто договор е изтекъл, да преустанови поддръжката на системите. 

„Най-лошото, което може да се случи, е адресите, които получават, е да ги пишат на ръка.  Системата за комуникация между Центъра за спешна медицинска помощ, между 112 и мобилните екипи е подсигурена тройно. Няма как да пропадне това”, увери той. 

В Котел обаче не вярват. Д-р Елена Милева няма такова тройно подсигуряване от години. Разчита само на мобилен телефон. 

„Тези радиостанции знаете ли какви бяха? Викаме от едната страна, от другата не ни чуват и обратното, само се надвиквахме”, каза тя. 

Преди три месеца лекарката е нападната от близки на пациент.„Лошо е, че телефонът е един и остава в линейката, не можах да се обадя”, посочва тя. 

Договорът  за комуникациите на линейките се е забавил заради стремежа на държавата да получи по-ниска цена, обясни здравният министър Николай Петров. 

„В преговори сме с фирмата, те гарантират, че ще продължат поддръжката, ние ще им платим за това, след което ще ни дадат прилична цена, по-добра за министерството”, отбеляза той. 

Защо обаче се преговаря за цена на договор с евентуален бъдещ изпълнител преди обществената поръчка? Заместник-министър Ненков каза, че това не са били разговори за спечелване на конкурса.

„Разговори с тази фирма за спечелване на тази поръчка не са водени. Разговори с тази фирма са водени за поддържане на нашата система до спечелване на конкурса от някого”, отбеляза той. 

Бившият шеф на  "Обществени поръчки" в Министерския съвет Пламен Немчев и автор на първия закон за обществени поръчки у нас открива няколко нарушения. 

„Този министър не познава закона. Дайте да отменим закона и да се договаряме ей така, търсейки най-изгодна оферта”, коментира Немчев.

„Първо, не е спазен графикът на министерството, второ - не може да идеш на преговори или на пазарни проучвания и да не ги публикуваш на профила на купувача, и трето, „Ние говорихме и с други фирми”. Кои са? Публикувайте ги да ги видим. Законът е нарушен, и то драстично”, категоричен е той. 

Целия коментар на Немчев вижте във видеото:

Мирослав Ненков се ангажира със срок за стартирането на конкурса.„Днес ще бъде обявена тази обществена поръчка, ще се състезават колкото искат фирми”, отбеляза той. 

До края на деня обаче обявена процедура както в сайта на министерството, така и в този на Агенцията по обществени поръчки нямаше.