Бургаската окръжна прокуратура започна свое разследване след разкритията на bTV за наркотрафик зад решетките.

Иван Радев, по прякор Монката, излежава 6-годишна присъда за отвличане на наркодилър в Бургаския затвор. Разказва, че е професионалист в производството на метаамфетамин. Повече от 3 години го разпространявал зад решетките.

"Не е проблем - ако искате, и сега мога да ви донеса метаамфетамин. Ще ми дадете 2 минути да се кача догоре и ще ви донеса. Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо ниво", казва Радев. 

Затворникът твърди, че за да движи наркотрафика в миналото, се отчитал на настоящия заместник-директор на затвора Методий Владимиров, тогава оперативен работник. "Били са около 20% от това, което аз съм изкарвал", казва Радев.

Симеон Стоянчов - Малката Рижа, вече бивш затворник в Бургас, също казва, че дрогата влизала с позволение от най-високото ниво - ръководител на затвора. 

"Привиква човека, който трябва да вземе наркотика, уж за следствени действия, дава му го и онзи си го качва нагоре и вече си го разпръсква по веригата", обяснява Малката Рижа.

Разказва и как самият той е вкарвал дрога: "Звъня си на някой приятел да дойде през оградата да го метне, когато се разхождам навън, падат ми в краката и си ги взимам". 

По думите на Иван Радев един грам метаамфетамин в затвора е около 200 лв. Плаща се по различен начин - парични преводи, до поискване, в клонове на пощи, може да се плаща на ръка, може да се дават цигари.

Иван Радев твърди, че каналът имал протекцията и на инспектор в затвора чрез писма.

"Вътре слагате 15 грама метамфетамин и пускате писмото с една тетрадка, с химикал, картичка. И то идва тук. Съответният инспектор "Социални дейности", казва: „Имаш едно писъмце, но е малко тежичко. Отваря писмото и вижда наркотика. Викам: Е, какво от това, аз знам имената на сестра ти, ще си получи едни 300 лв до поискване, проблем ли е? Инспекторът казва: Никакъв проблем, просто друг път казвай предварително", обяснява Радев.

"Каналите са много, включително и директно хвърляне рез стената на затвора", призна директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров.

Той беше помолен да коментира и твърденията на затворници, че лично заместникът му Методий Владимиров участва в тези канали с покровителстване и опъване на чадър. „Възможно е това, което бъде доказано в крайна сметка”, каза Мангъров.

Затворниците разказват и за друга схема - стартиране на работа или отпуск срещу пари.  Говори се например за тарифа от 100 лв. на ден. 

Темата продължава и утре в "Тази сутрин". Крие ли ръководството на Бургаския затвор истината за починал наскоро затворник?