Софийският градски съд пуска предсрочно от затвора Цветан Пъков, който прегази и уби с джипа си 6-годишния Петьо от Панагюрище преди 3 години. Пъков може да излезе най-рано след седмица, защото решението ще се обжалва.

Владимир Тодоров, председател Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи, че в този случай се нарушава принципа на генерална превенция – наказание, което да служи на всички останали. Според него сега всеки, който кара с 80 км/ч в града ще си каже, че и да направи най-лошото ще му се размине.

Румяна Чобанова, съпруга на загинал в катастрофа, е категорична, че подобно решение на съда е безобразие. Тя добави, че няма логика да намаляват присъда заради това, че си признал вината си, щом си виновен.

Пъков има над 20 нарушения – актове и фишове и по отношение на Закона за движение по пътищата той е рецидивист, заяви тя. Чобанова обърна внимание на предложението изменения в закона, според които вече се залага термин „системен нарушител”. „ Никой не гледаше досега колко нарушения имаш. Във Варна убиха момче на магистралата, шофьорът е на свобода, той е с много нарушения и обжалва - няма ефективна присъда”, даде пример тя.

По закон полицейското разследване трябва да е до 6 месеца. Но липсват автоексперти и патолози и се намират безброй причини делата се отлагат, обясни Тодоров. Когато търсиш справедливост не я получаваш и делото не стъпва в съда и по 4-5 години няма влязла в сила присъда.

Синът на Румяна пита всеки ден за баща си, сподели тя. Той е на осем и въпреки, че знае истината се надява да се върне. А когато тя излиза от къщи той я изпраща с димите „Мамо, нали ще се върнеш”.

Новината за предсрочното освобождаване на Пъков, бащата на Петьо разбира от съпругата си, която още е в родилното.

„Сутринта ми се обади и ми каза, че го е чула по новините. То това са законите в Българи. От 6 на 4 години му паднаха присъдата. Сега ще го пуснат по-рано през останалото време си е бил по клубовете и дискотеките. Но има Господ, това е. Господ вижда и ще го накаже”, посочва Петър Гевечанов, баща на убития Петьо.

Родителите недоумяват как човек погубил детски живот излежава присъдата си в общежитие от открит тип. „Постоянно ми се обаждат по телефона, че бил по дискотеки и клубове. Той си е нагъл човек и не съжалява със сигурност за това, което извърши”, категоричен е бащата.

„На всеки един шофьор може да се случи да направи катастрофа и инцидент да стане, но един нормален човек няма да показва така пред хората, че не го интересува и не го бърка”, каза той.

Утре предстои обществено обсъждане на Пътния закон. Румяна Чобанова е категорична, че се надява Бойко Борисов да дойде, след като е казал, че всеки живот е ценен.

Вдовицата призова да няма повече разплакани очи и правилата да се спазват.