Оперативна информация, че клиенти в заведението имат в себе си наркотици, е причината за спецоперацията в дискотека в Пловдив на връх Гергьовден. 

След като част от клиентите на нощното заведение се оплакаха от поведението на полицаите по време на проверката, днес униформените в Пловдив дадоха брифинг.  

От там признаха, че част от хората са “карани да се събличат и да заемат странни пози”. От полицията уточниха, че начинът на проверка се определя от “субективната преценка на ръководителя на операцията”. 

От 2-ри март до днес са проведени няколко специализирани полицейски операции в Пловдив. Всички те за употреба и разпространение на наркотици. Образувани са 16 досъдебни производства. Част от тях са в тази дискотека.  

“В две от лицата са открити наркотични вещества. В едно от сепаретата в заведението също е открито прахообразно вещество. Отговаря на наркотично. Образувано е досъдебно срещу неизвестен извършител”, каза директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов. 

Присъствалите в нощното заведение се оплакаха от отношението на полицаите. 

“Накараха всички хора да се съблекат и да бъдат претърсени в заведението и унизиха нашите клиенти. Проверката продължи до 6 часа сутринта”, каза собственикът на нощното заведение Деян Найденов. 

“Появиха се твърдения на хора, които са били там, които казват, че са карани да се събличат и да заемат странни пози. Действително е имало такъв тип проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК”, добави Васил Костадинов.

Какви са правата и правомощията на полицаите?

“Обиск на лице и проверка на лични вещи и автомобили - това са правомощията, които са разписани от МВР. Но при определени обстоятелства, също е разписал законодателят. Едно от най-важните неща е да не се уронва честта и достойнството на този, срещу когото се изпълняват”, каза Генади Тенев от Синдикат на служителите в МВР. 

В случай, че проверяваният се почувства засегнат – може да търси правата си в съда. МВР също има механизъм за проверка, добави още той.