Участъци от пътната маркировка са с много лошо качество, установи проверка с модерна апаратура на Техническия университет в Загреб, която е за първи път у нас.

С уред, прикрепен към автомобил, се измерва светлоотразителния ефект на маркировката в движение, разказаха специално за bTV специалистите от Хърватия. Това дава възможност на експертите да преценят експлоатационната ѝ годност.

„Това е автомобил, чиято цел е да измерва в движение качеството на пътната маркировка. Към него е прикрепено устройство, което може и от ляво, и от дясно на пътя да отчита светлоотразителния ефект, особено нощем. Лабораторията за измерване е изключително удобна, когато трябва да се подлагат на мониторинг големи разстояния“, обясни пътният експерт Дарко Бабич.

„Измерихме участъци от Северната скоростна тангента и западната дъга. Това, което стигаме като извод - на Северна скоростна тангента положението е много притеснително. Там всичко е потоп. На западната дъга са по-добре нещата, но и тази маркировка върви към край на експлоатацията си“, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Ние вече сме направили стотици, да не кажа хиляди възлагания, в рамките на две седмици за полагане на нова пътна маркировка, като сме дали приоритет на магистралите и пътищата от първи клас”, поясни Явор Пенчев, зам.-министър на регионалното развитие.

След проверката държавата изрази готовност да вземе от хърватския опит за по-качествени маркировка и знаци по републиканските пътища.