Стотици бягащи от войната се оплакват от условията и организацията на властите ни. Късно снощи от морските курорти в Елхово пристигнаха 560 бежанци. Те споделиха, че са шокирани от условията и от това, че баните и тоалетните са общи.

Напрежението започна още от рано сутринта заради опашки за храна и вода, на която беше сложен лимит от една бутилка на човек. Междувременно тази вечер на място дойдоха доброволци от Варна, които ще донесат допълнително бутилки с вода.

От 7 ч. сутринта стотици обсадиха фургоните с въпроси кога ще напуснат лагера и с оплаквания, че са оставени гладни, включително и децата.

Заради лимита на вода от бутилка на човек на опашка застанаха и децата. Голямото чакане обаче беше за списъците, по които хората ще пътуват към почивните бази.

С четири автобуса част от бежанците напуснаха лагера. 79 жени и деца бяха приети в база на държавните „Мини Марица-изток“ в Старозагорските минерални бани.

Базата се използва целогодишно за почивка на служителите, а от управата все още не знаят как ще бъде платен престоят и изхранването.

Половината от бежанците са вече в почивни бази в Пампорово и Боровец, а останалите ще бъдат извозени утре.

Палатков лагер в Сарафово

В буферния център в Сарафово беше издигнат палатков лагер. Засега обаче той остава празен.

Палатките бяха разгънати сутринта, а след това дезинфекцирани. Следобед бяха докарани над 400 походни легла, дюшеци и постелъчен инвентар от базите на БЧК в Лозен и Тополица.

Оборудването на палатковия лагер включва още климатични системи и химически тоалетни, течаща вода. В една палатка могат да пренощуват 20 души. За момента там няма настанени бежанци. Хотелската част към базата е запълнена, но повече хора не се очаква да бъдат пренасочвани към буферния център.

Разгъването на палатковия лагер завърши по обед с дезинфекция. Хотелската част е пълна.

Вечерта започна извеждане на част от бежанците от Сарафово към държавни бази.  От три дни 75 украински бежанци, пребивавали до скоро в хотели в „Златни пясъци“, са настанени във ведомствена база на Пътната агенция между Балчик и Каварна.

Бежанците, предимно жени и деца, получават храна по три пъти на ден и споделиха, че са доволни от условията.

И на север и на юг няма други хотели, от които се налага да бъдат изведени украинци, казаха от Държавната агенция за бежанците.

Настанените в Сарафово ще бъдат пренасочени към държавни бази във вътрешността на страната, а след това буферният център ще бъде закрит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!