Ден след огнената стихия край софийското село Реброво, хората от съседното село Луково се притесняват от нов пожар.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината – падащи искри от оголени жици във вилната зона, която се намира в гората над селото. В една от къщите в района токът спира по над 10 пъти на ден, а миналата година част от жиците са паднали върху покрива на сградата.

Падащи искри, оголени жици и непрестанно спиране на тока. Това е ежедневието за Явор и неговото семейство.  Живее в село Луково от 4 години, а проблем с електроподаването има още от първия ден. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Има вероятност да се запали гората, защото много често се получават къси съединения. И инфраструктурата е ужасна, постоянно има прекъсвания, говорим за десетки пъти на ден.Последно време виждам и искрите, които падат”, каза Явор.
 
Жиците минават над дома му, а миналата година дори са паднали върху покрива на сградата. Тогава мъжът слага допълнителна защитна гума върху него. Многократно е сигнализирал на енергийната компания за проблема. 

Снимка: btvnovinite.bg


От енергийното дружество обясниха за bTV, че са наясно с проблема и е предвидена подмяна на компрометираните участъци.

Снимка: btvnovinite.bg


„Нарушенията в електрозахранването, за които се отнасят сигналите на жителите, се дължат на лоши метеорологични условия, в резултат на които са се получили сплитания на проводниците”, пишат от ЧЕЗ България.

Снимка: btvnovinite.bg


Не е ясно кога точно ще бъде отстранен проблемът. Хората, които живеят в района се надяват жиците да бъдат подменени преди да стане нов пожар или нов инцидент.