12 души продължават да са в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море. Седем от тях са българи.

На борда са били 127 наши сънародници по време на инцидента. Те бяха евакуирани и настанени в хотели на остров Корфу. Сред тях има и деца.

Част от спасените ни сънародници са без документи и се наложи намесата на нашия консул, както и на министерствата на транспорта на България и Гърция, за да могат хората безпрепятствено да преминат границата и да се приберат у дома.

Част от спасените от ферибота българи вече се прибраха, а други очакват следващите автобуси да ги приберат.

Близки на част от издирваните българи тази събота се свързаха с bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

След като разбира за инцидента, Янита Костадинова прави опит да се свърже с баща си Димитър Бояджиев. По-късно разбора, че е в списъка с пътниците, които все още са в неизвестност.

„Доколкото знам, на ферибота е голяма мизерия и повечето тираджии гледат да си спят по камионите. Пуснах пост във всички „Фейсбук“ групи за тираджии да попитам дали някой някъде не го е видял. Никой няма информация“, споделя Янита.

Димитър Грънчаров е пътувал от Гърция за Италия. След като качва автовоза на ферибота, изпраща съобщение на близките си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше в 12 ч., на жена му беше писал на „Вайбър“, че се е качил на кораба и повече нямаме никаква информация“, казва Катерина Милушева, сестра на Димитър.

Съпругата на Васил Марков още чака телефонно обаждане. И не губи надежда новините да са добри.

Снимка: btvnovinite.bg

„Просто се молим да са живи, да са здрави и да бъдат спасени, и да се приберат вкъщи. Това е човешки живот, всички си имат семейства, деца, съпруги, всички ги чакат“, казва Корнелия Маркова.

Гръцките власти все още не са уточнили националността на двама от издирваните.

„В момента е нужно да се изясни не само националността, но дали са били легално на борда или не, защото това също е проблем с изясняването на тяхната националност“, заяви заместник външният министър Велислава Петрова.

Снимка: btvnovinite.bg

В болницата в Корфу е настанен българският шофьор, който вчера по време на пожара прекара десет часа в трюма на ферибота. Лекарите се борят за живота му.

„Той дойде тук в добро състояние, но се влоши вследствие на дима, който е вдишал. Сега  е в критично състояние в интензивното отделение и е интубиран“, съобщи директорът на болницата в Корфу Леонидар Рубатис.

А тази сутрин започва различно за спасените от ферибота - без сирена за тревога и без черен дим като снощи. Всички бяха настанени в четири хотела на остров Корфу.

Снимка: btvnovinite.bg

„Скочих във водата, оплетох се във въжето...Беше кошмар, но свърши“, споделя Мартин Томов, който е един от спасените.

Загубите за транспортната фирма, чиито шофьори бяха спасени от ферибота, са големи. 20 тира са изгорели.

„Щетите са огромни – само стойността на превозните средства е около 4,5 млн. лв. Стоките все още ги уточняваме, но имаме индикации, че камионите със скъпи стоки – има камиони с по 900 хил. лв. стока. Все още точната щета не я знаем, но ще е много сериозна. Може би между 10 и 20 млн. лв. ще има стоки“, казва собственикът на транспортната компания Илиян Филипов.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от спасените се прибраха в България в късния следобед.

Каква е причината за пожара на ферибота, все още е неизвестно. Гръцката прокуратура започва разследване, а повече детайли ще има, когато фериботът бъде изтеглен на брега. Очаква се това да стане утре.