След повече от три часа дебати и спорове депутатите днес приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, депутатите и представители на синдикалните организации в сектор “Енергетика”.

То бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. От “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”. Споразумението е съставено от седем точки.

Енергийният министър Румен Радев призна, че записаните точки са трудно постижими, но все пак изпълними.

"При всички положения аз продължавам да апелирам и към това - да не си затваряме очите и да не се преструваме че няма слон в стаята. Защото истината и че са големи натрупвани в годините, трудни естествено за решаване проблемите във въглищния сектор", каза той.

"Като няма слон или да си подаде оставката или да ни обясни. Аз повече няма да си залагам партията за аматьори. Ако сега министърът ще казва, че това не е изпълнимо да дойде да го каже на трибуната и да гласувам против. Как така?", каза председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

"Енергийният министър първо трябва да си мери приказките, ако той вчера се е подписал по нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката. Да си заминава, ако не изпълни това, което сме подписали всички. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от обещанията на хората, ние ще бъдем тук отпред", заяви Делян Пеевски от ДПС.  

Премиерът Николай Денков заяви, че няма да иска оставката на енергийния министър.

Опозицията обяви, че ще внесе вот на недоверие към Министерския съвет. От "Възраждане" вече имат подкрепата от ИТН и събират подписи за внасянето му в Народното събрание. Те очакват отговорът и на БСП. Вотът на недоверие е за цялостната политика на кабинета в сектор "Енергетика".