Карлово обяви частично бедствено положение в града заради наводнение. В продължение на час и половина в общината се изля количество дъжд, колкото за три месеца. Няма бедстващи хора, съобщиха от МВР.

Улица "Яне Сандански" е затворена за движение, тъй като щетите по инфраструктурата са огромни. Над 1 - 1,5 метра вода има в приземните етажи на къщите. 

Най-пострадала е гимназията по жп транспорт, чиито току-що ремонтирани стаи са наводнени.

Дерето, което минава пред гимназията, е излязло от коритото си и е влязло вътре в двора, влачило е каменни късове и огромни дънери. Изкривени са дори железните врати на училището.

Трима души, които бяха блокирани в сградата, са били евакуирани, съобщиха от пожарната.

Наводнен е приземният етаж на болницата в Карлово, където се намира отделението по хемодиализа. След намесата на пожарникарите, ситуацията е овладяна. Няма опасност за персонала и пациентите.

Огнеборци са спасили от придошлите води семейство - мъж и жена, както и 92-годишна жена, която е била сама в къщата си. Имотът е доста засегнат и към момента продължава работа по отводняването му.

Покрай наводнените къщи минава отводнителен канал, който е придошъл вследствие на падналия дъжд, а затлачването с боклуци е станало причина за приливането на водата, допълниха от пожарната.

Седем екипа пожарникари и спасители се борят за овладяване на извънредната ситуация в Карлово.

Само за два часа на телефоните на Оперативен център в пловдивската пожарна са получени повече от 40 сигнала за наводнени сгради и хора в нужда.

На помощ на дежурните екипи в карловската пожарна е извикан свободен състав, екип огнеборци от Пловдив и спасители от сектор "Специализирани оперативни дейности" на Регионалната дирекция. 

В непрекъснат режим на работа са  8 помпи за отводняване.