Екип на bTV влезе в пещерата Дяволското гърло.

Инфраструктурата в нея беше унищожена от водната стихия в Родопите.

Залата на пещерата е изцяло опустошена - отнесена е електрическата инсталация, парапетите са разрушени, виждат се клони на над 30 метра височина, а зимуващите над 60 хиляди прилепи са напуснали пещерата.

"Чудовищно бедствие. Била е пълна с вода до горе поради запушване на сифона с дървен материал, който в един момент от натиска на водата успява да се разбие и става такова мощно засмукване, което е причинило водовъртеж", обясни Владимир Солаков от Туристическо дружество "Орфей", гр. Девин.

На около 100 километра от пещерата девинските населени места Жребово, Кестен, Водни пад и Триград са откъснати от света. През деня във вторник багер, който работеше по възстановяване на достъпа до тях, падна в близката река, което ще затрудни допълнително по-нататъшната операция.

Докато трасето към селата се обезопаси, се осигурява само най-важното за хората – вода, храна и медицинска помощ.

Снимка: bTV

"Поне 10 дни не се знае дали ще имаме вода, което е страшно, а горивото е истински кът", каза Емил Гогушев, кмет на с. Триград.

Подобна е ситуацията и с пътя на входа на Девин. Щетите в общината са за над 4 млн лв.

"Годишната ни капиталова програма е около 700 хиляди лева. Ще разчитаме на подкрепата на държавата", обясни Здравко Иванов, кмет на гр. Девин.

Предстои да се предприемат действия по укрепване, които обаче трябва да се координират с Пътната агенция.

Обилният снеговалеж в района не спира, а повече от 80% от населените места са без електрозахранване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!