След поредния случаи на престъпление от непълнолетен ГЕРБ започнаха да работят за поправка на Наказателния кодекс.

В момента, ако извършителят на престъпление е под 18 г., най-тежката присъда, която може да получи е лишаване от свобода до 12 години. След това попада в поправителен дом  в Бойчиновци. 

Емил Пенов е работил дълги години като криминален психолог в МВР.  Според него най- важни при вземането на решението за присъдата са мотивите, довели до тежко престъпление. 

„При последния случаи и този в Русе с Виктория Маринова – именно това са хора, които са психопати и социопати. При тях най-важното е задоволяването на собствените потребности, без да зачитат никакви правила“, коментира Пенов. 

Тези хора той определя като лишени от чувство за емпатия и за вина. 

“Една такава личност, когато се стреми да постигне нещо – човекът за него е една пречка. Просто една тухла, която трябва да премести“, казва още криминалният психолог и споделя, че според него не може да бъде прилагана една и съща мярка за всички извършители.

Дава ни пример с друг случай от дългогодишната си практика: „12-годишно момче живееше само с баща си, който е алкохолик и го насилваше постоянно. В една нощ, когато той се напил, момчето не издържало и го убило… то беше едно дете реално“. 

Преди 6 години се преобръща живота и на друго момче, което наръгва най-добрия си приятел 14 пъти. Като по чудо, момчето оживява, след дълъг престой в болница и няколко операции. 

„Отидохме просто да се напушим… и се стигна до този скандал. Целият ми живот пропадна от тогава“, споделя извършителят. 

Адвокатите припомнят, че в Европейския съюз няма единомислие за възрастта, до която едно лице се счита за непълнолетно. 

„Например в Гърция тази възраст е 13 години, в скандинавски страни като Финландия, Дания, Швеция и други, лицето се води непълнолетен до навършване на 15-годишна възраст“, уточни адвокат Сюзан Чуковска. 

В наказателна практика в Съединените щати определяща за размера на наказанието при тежки престъпления е психиатричната оценка на извършителя.