Доказаните случаи на заразени с COVID-19 българи, върнали се от почивка в Занзибар, станаха шест. Това е съобщил пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тази сутрин в ефира на bTV той обяви, че има данни за четирима туристи, били на африканския остров, които са с положителни бързи антигенни тестове.

Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. 

От 13 март у нас действа задължителна 10-дневна карантина за завърналите се у нас от екзотичната дестинация. Кунчев обясни, че мярката ще остане в сила за неопределено време с цел да се намали възможността за разпространението на по-заразните варианти на болестта у нас.

В момента се уточнява дали туристите, които са избрали курорта Шарм ел Шейх в Египет, намиращ се в азиатската част на страната, ще подлежат на задължителна изолация.

Необходимо е Националният център по заразни и паразитни болести да изследва пробите на заразените от Занзибар, за да се установи дали носят южноафриканския вариант на коронавируса, коментира пред журналисти в Кърджали здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той беше категоричен, че карантината за пристигащите трябва да бъде запазена като превантивна мярка: „Много по-важен е животът на българите, отколкото да вземем мярка, която да е удобна за туроператорите и да е опасна за живота на хората в страната“.