Горските служители искат повече правомощия, за да се пазят от нападения.

„В практиката ми много пъти съм бил заплашван. Последният път бе миналата седмица – получих анонимна заплаха по телефона с думите: „Ще дойдем и ще пребием цялото горско, ти нямаш работа в махалата, ти не си никой да ни правиш забележки“, разказва Красимир Ковачки.

Горският служител допълни, че набезите, особено в ромската махала, стават все по-нагли, защото извършителите се чувстват ненаказани от закона.

„Когато ги хванем с празни автомобили дори да има резачка, ние не можем да им направим нищо. Колите са им бе регистрационни номера, не са на техни имена“, добави той.

Снимка: bTV

„Преди две години на центъра на село Сапарево нарушител, на който му беше иззет джип без регистрационни номера, насочи нож към гърлото ми и се опита да ме прегази. Подадох сигнал в полицията, но ми беше отказано да се образува досъдебно производство срещу това лице“, каза Александър Алащинов, директор на „Общинско лесничейство" - Сапарева баня.

Снимка: bTV

Според директора на „Държавното горско стопанство – Дупница“ Пламен Поюков необходимостта от промяна на закона по отношение на правомощията на горските служители на терен е наложителна.

„Дали сме предложение, надяваме се новите законодатели да се съобразят с него“, добави той.  

Искането е горските да имат и полицейски правомощия.