Експерти прогнозират поскъпване на тока на свободния пазар и натиск върху цените за потребителите.

В една от пекарните, която има договор с доставчик на ток на свободния пазар, очакват цените на тока да се увеличат с 10 на сто. И тъй като производството е с електрическа енергия, пресмятат, че това ще доведе и до поскъпване за различните продукти за клиентите с между 5 и 8 процента.

Колко точно ще нараснат цените на отделните продукти ще зависи и от това дали вложените суровини в тях са увеличили цените си. За последните месеци например олиото, което също се ползва в производството, се продава по-скъпо, уточнява управителят.

В пекарната пресмятат, че хляб, който в момента струва 1,20 лв., ще поскъпне с 10 стотинки.

Експерти прогнозират, че цените на електроенергията на свободния пазар ще вървят нагоре, защото цените на природния газ и на въглеродните емисии растат:

„Ще се реализира такова покачване до края на годината, моята прогноза е, че поне с 10% ще има поскъпване на цената на свободния пазар“, заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

Възстановяването на икономиката след пандемията в световен мащаб също оказва влияние:

„Можем да очакваме, че ще има покачване на цените на абсолютно всички стоки, тъй като реално всички суровини се покачват“, каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

В тази ситуация управляващите ще трябва да помислят за механизми за подпомагане на най-уязвимите групи, посочват още експертите.