Зимата в Родопите настъпи с пълна сила. След първия по-продължителен сняг се появиха и първите проблеми за шофьорите- забавяне с почистването и колони от чакащи коли.

Снежната покривка по високите места в Смолянско достигна 30 сантиметра, което наложи временна забрана на движението на камиони. Пътищата са изчистени, но бяха опесъчени със забавяне, признаха от КАТ.
Тази сутрин електричеството в няколко селища в община Чепеларе беше прекъснато.

Снимка: btvnovinite.bg

Ситуацията в област Смолян вече се нормализира. Снеговалежът спря, но Смолян осъмна с над 20 см. сняг, а движението на камиони през прохода Превала и пътя между Проглед и Стойките, и Стойките и Широка лъка остава ограничено. 90 машини в областта са работили цяла нощ  на терен.

Вече е възстановено и прекъснатото електроснабдяване и няма бедстващи домакинства.

Снимка: btvnovinite.bg

За спазването на наложеното ограничение за вериги в прохода Превала следи пътна полиция.

Някои от шофьорите и местните обаче са категорични, че снегът не ги е изненадал, защото е бил обявен в прогнозата и са го очаквали, но мнозина не слагат вериги, докато снежната покривка не стане 1 метър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пътищата към момента са изчистени, но не са опесъчени. Има забавяне на фирмата с тази дейност, която води до недобри условия за пътуване", заяви гл. инсп. Костадин Марковски, началник на „Пътна полиция” – Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

„Защото сме чистили, допреди половин час беше обилен снеговалежа, само сме чистили.”, казва Хари Малинов, представител на пътноподдържащата фирма в проход Превала.

В момента 9 машини са заети с почистването на снега в проходите.  Заради снеговалежа сутринта е имало прекъсване и в електрозахранването в няколко населени места в Община Чепеларе.

Заради забраната за камиони се образува колона между Чепеларе и Проглед.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наистина превантивно да не ес допуска затваряне на проходи от недобросъвестни шофьори, които тръгват с летни гуми или пък неподготвени за зимни условия.", зам.-областният управител на Област Смолян Адриан Петров.

Снегът временно прекъсна електричеството в няколко селища в община Чепеларе и в Загражден.

С падането на нощта падат и температурите, затова водачите на пътни превозни средства трябва внимават, защото са възможни заледявания на пътя.