Ден след оставката вицепремиера Валери Симеонов, има два варианта пред правителството – смяна на формулата на властта или заздравяване на коалицията. Той я депозира след 26-дневния протест на майките на деца с увреждания.

 

Според ГЕРБ, оттеглянето на Симеонов не само че не счупва, а дори заздравява коалицията. Заместник-шефът на партията Цвeтан Цветанов прогнозира и успокояване на напрежението в обществото.

„Не ме изненада, защото в последните няколко дни, самият той е имал такива изказвания и в по-тесен формат, когато сме обсъждали темата. Той казва, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка”, каза Цветан Цветанов.

Снимка: btvnovinite.bg


Партньорите от Атака казаха, че остават лоялни и от самото начало са искали оттегляне на Симеонов. Те обаче поискаха промяна в съотношението на силите в управлението – Волен Сидеров предложи вицепремиерите да останат трима – двама от ГЕРБ и един от патриотите – Красимир Каракачанов. Все още идеята не е обсъдена от партньорите, но всички признават, че не са мислили и върху конкретни имена.

 

 

„Защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите, защо е нужно да име вицепремиер без портфейл. Възможно е да останат трима вицепремиери и да си вървят така нещата”, посочи Волен Сидеров.

Ако все пак има нов вицепремиер, „Атака” настоява това да е надпартийна номинация на технократ. От ВМРО са  категорични, че въпреки труса, коалицията е стабилна и НФСБ няма да я напуска.

Снимка: btvnovinite.bg

„Решението на Симеонов беше не да минава в опозиция, а да подаде оставка, за да намали общественото напрежение срещу правителството”, посочи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Решението на Симеонов е взето без натиск и напълно самостоятелно, казаха още партньорите му във властта. Оставката трябва да бъде гласувана и от Народното събрание.

 

Протестиращите майки обявиха ,че недоволството им продължава до гласуването на оставката от депутатите.

Утре в „Тази неделя” по bTV гост на Жени Марчева ще бъде вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Оставката на Валери Симеонов е петата в третия кабинет на Борисов.

През октомври  2017 г., след разследване на bTV за злоупотреби с обществени поръчки, с поста си се раздели министърът на здравеопазването Николай Петров.

През септември оставки подадоха строителният министър Николай Нанков и колегите му от транспорта и МВР – Ивайло Московски и Валентин Радев. Причината беше автобусната катастрофа край Своге, която взе 20 жертви. Инцидентът разкри пропуски в ремонта на пътната отсечка.

Дали обаче оставката на Симеонов ще бъде приета от парламента, предстои да разберем. Защото Теменужка Петкова и Бисер Петков също подаваха оставки по-рано тази година, но запазиха постовете си – Петкова, покрай сагата ЧЕЗ, а Петков заради протеста на майките през лятото.