Все още не са ясни мотивите, заради които шефът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев подаде оставка.

Новината дойде на фона на скандалите от миналата седмица, след като беше свалена карантината първо на президента Румен Радев, а след това и на премиера Бойко Борисов след техен доказан контакт със заразени с коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

В писмен отговор до bTV от Министерството на здравеопазването уточниха, че при никакви обстоятелства 10-дневната задължителна карантина не може да бъде сваляна. Точно това обаче обяви, че се е случило самият премиер

Хронология на срещите на Бойко Борисов с коронавируса

Срещата на премиера с коронавируса вероятно се случва на 18 октомври в Широка лъка по време на негово посещение там заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.  

По ирония на съдбата привърженичка на премиера в Широка лъка каза, че няма да си мие ръцете до изборите, след като се ръкува с него.

На 23 октомври Николай Нанков съобщи, че е положителен, макар и без симптоми. В този момент вече стана ясно, че Борисов е едно от контактните лица на зам.-министъра.

Снимка: btvnovinite.bg

На същия ден Борисов си направи тест и съобщи, че е негативен. Часове по-късно той бе на среща в Американското посолство.

Два дни по-късно от негова публикация във „Фейсбук“ стана ясно, че премиерът е позитивен за коронавирус въпреки отрицателните тестове два дни по-рано. РЗИ обаче вече бяха свалили карантината, която за премиера е била задължителна до 1 ноември. 

Снимка: btvnovinite.bg

С днешна дата от екипа на премиера отказват коментари за състоянието му с мотива, че всичко казано може да се използва за манипулации.

Хронология на срещите на Румен Радев с коронавируса

Въпреки че заповедта за изолация е категорична, в подобна на ситуацията на премиера се озова и президентът.

Той имаше физически контакт с генерал-майор Димитър Петров на 16 октомври. На 18-и генерал Петров се оказа с положителен тест за COVID 19, а президентът бе информиран, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 19 октомври президентът отиде на официална визита в Естония, която бе прекратена по настояване на домакините от Талин. Подалият оставка Данчо Пенчев твърди пред медиите, че здравната инспекция знае за случая от 20-и - ден по-късно.

Президентът вече има няколко отрицателни теста за коронавирус.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов Борисов продължава да работи от вкъщи и не се налага негов заместник да поема задълженията му.

Потърсен за коментар главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не отговаряше на телефона си днес. 

Междувременно стана ясно, че от днес в карантина е и главният прокурор Иван Гешев. В своя публикация в социалните мрежи той уточни, че негов близък е положителен за COVID-19 и затова се е самоизолирал.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото съобщение Гешев призовава за спазване на мерките, като казва, че даването на добър пример е начин да се справим с кризата.