На фона на замразеното масово ваксиниране и при растящ брой новозаболели от коронавирус, все още е малък процентът от хората, които попадат в приоритетните групи у нас, са се ваксинирали.

В първата фаза ваксинацията е малко под 12 процента. При лекарите 47 на сто имат поставена първа доза, а 38 на сто са с втора.

„Армията“ на специалистите по медицински грижи наброява 46 000 души според плана. Сред тях само 15 на сто са с втора доза

Сред денталните лекари, които по оценките на здравните власти са 10 хиляди - имунизираните са под 20 процента. От магистър-фармацевтите първа и втора доза са получили съответно 17 и 11 на сто.

Във втората фаза на ваксинацията попадат педагозите – сред тях първа доза са получили 22 на сто.

Фаза три: В ключовите сектори са ваксинирани с първа доза над 20 хиляди души. Освен тях: над 2300 от изборната администрация и над 700 журналисти.

Стигаме до четвърта фаза, която беше отворена миналата седмица, почти паралелно с масовата ваксинация. По-малко от 1 са хората в рисковата възраст над 65 години, до които е стигнала първата доза защита. Те са милион и половина.

Още 300 хиляди българи между 45 и 65 години бяха обявени за приоритет по здравословни причини – при тях процентът ваксинирани е 3. Ваксинирани са и 1200 хронично болни.