ДАНС влезе на проверка в “Кинтекс”.

Това се случва след сигнал на бившия директор. Информация за акцията дойде именно от Александър Михайлов, но до този момент не е официално потвърдена.

По-рано днес в ефира на bTV Михайлов съобщи за схема за източване на държавното оръжейно предприятие. По думите му по тази схема били платени само от началото на седмицата 800 хиляди лева на офшорна фирма от Дубай. И по негови думи - става въпрос за фалшив посредник.

От ДАНС отказаха коментар. От Министерството на икономиката казаха за bTV ,че правят проверка по сигнала. До този момент не успяхме да се свържем и с настоящите изпълнителни директори на "Кинтекс" Валери Гроздев и Александър Павлов. От ДКК казаха за bTV, че твърденията на Александър Михайлов са неоснователни. 

Вратите на дружеството “Кинтекс” по-рано днес бяха заключени.

"Новото ръководство работи добре и няма злоупотреби", каза за bTV директорът на ДКК Смиляна Нитова.

"Нека престане Александър Михайлов да фантазира" - с тези думи Смиляна Нитова отговори на твърденията на Михайлов за схема за източване на “Кинтекс”.

Скандалът с обвинения за източване на държавният търговец на оръжие “Кинтекс” започна в ефира на bTV. А информацията за акцията на ДАНС пръв съобщи в социалните мрежи бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. 

"Преди минути #ДАНС влязоха в "Кинтекс". Изземват се документи и информация за плащанията на дружеството във валута! Това се случва часове, след като в ефира на #bTV разказах схемата за източване на държавната фирма", написа Михайлов. 

В предаването “Тази сутрин” по bTV няколко часа по-рано Михайлов влезе в спор с шефа на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова. 

“Кинтекс” е една от фирмите, които се намират под шапката на ДКК. Михайлов заяви, че само през последните дни ръководството на “Кинтекс” е източило над 800 хиляди лева от дружеството като ги е превело като комисионна на офшорна компания в Дубай.

“Назначеното от Нинова и Нитова ръководство възобнови източването на “Кинтекс”, възобнови комисионния договор и преди няколко дни платиха 800 хиляди лева”, каза Михайлов. 

Схемата според Михайлов - Ръководството на “Кинтекс” поддържало заблудата, че частната фирма има принос в печелене на търгове за продажба на военна продукция, което реално се правело от служителите на дружеството. Но компанията от Дубай получавала комисионната. Директорът на ДКК отрече обвиненията.  

“Не отговаря на истината, че се източва “Кинтекс”, виждате той информацията, която дава е под условие”, категорична бе Нитова.

По-късно пред bTV Смиляна Нитова потвърди, че в “Кинтекс” е имало агенти на ДАНС, които са иззели документи. Тя отново определи твърденията на Михайлов като неоснователни. 

От ДАНС отказаха коментар.