Засилени мерки за справяне с африканската чума въвежда Българската агенция по храните (БАБХ), след като заразата беше установена за няколко дни в две големи индустриални ферми в Североизточна България. 

Заразени са стопанства в Шуменско, Габровско и Сливенско. Около огнищата се създават 3-километрови санитарни зони.

До края на седмицата ще започне умъртвяването на животните в един от най-големите свинекомеплекси в Брестак, където отглеждат 40 000 прасета. Те ще бъдат загробени до фермата.

Още от снощи всички пътища, водещи към нея, са под полицейска блокада. Не се допуска абсолютно никой, с изключение на лица, които присъстват в специално одобрен списък.

Основната цел на институциите сега е да ограничат заразата вътре в свинекомплекса. Вече има отредена площадка за загробване на животните.

Друга мярка е поредна проверка в селото за наличието на нерегистрирани животни, макар че не би трябвало да има такива след кампанията през лятото. 

Свинефермата в Брестак има един и същ собственик с комплекса в шуменското село Никола Козлево, където преди дни също беше регистрирана африканска чума.

Тепърва ще се изяснява как вирусът е пробил биосигурността в двата обекта, дали са си го прехвърлили един на друг или е влязъл самостоятелно.