Четвъртата вълна на коронавируса се разраства.

Снимка: bTV

През днешния ден бяха регистрирани нови над 3300 новозаразени, като положителни са над 17 на сто от направените тестове.

Снимка: bTV

Постъпилите в болница през последните 24 часа са над 720, като 90% от тях не са ваксинирани.

Снимка: bTV

Днес Варна също влезе в тъмночервената зона, а в цялата страна общата 14-дневна заболеваемост се увеличи до 448 случая на сто хиляди.

По-рано през днешния ден кабинетът реши работещите и самоосигуряващите се във временно затворените заради COVID бизнеси да получават компенсация от 75% от осигурителния им доход до края на 2021 г.

Новите случаи на коронавирус само в София са 889.

В сила в столицата влязоха и нови мерки за спиране на разпространение на заразата. Те засягат болниците, училищата, моловете и всички обществени и спортни събития.

Мерките обаче предизвикаха недовослство както от страна на училищните директори, които не са наясно при каквъв процент заболели да преминат на ротационна форма на обучение, така и на собствениците частните образователни центрове, които спряха работа.

Оставането на ученицте в клас раздели директорите на столични училища. Едни са „за“, а други не приемат решението сами да налагат присъствено или дистанционно обучение.

Снимка: bTV

„Няма яснота при каква повишена заболеваемост. Хипотетично ако днес отсъстват 0 деца, а утре отсъстват 2 деца, отново е повишена заболеваемост“, казва Данко Калапиш, директор на 107 ОУ „Хан Крум“.

Освен училищни директори, несъгласни с новите ограничения са и частните образователни центрове. Тази сутрин те протестираха пред столичната здравна инспекция.

Снимка: bTV

„Работим в много малки групи, залагаме на индивидуалните уроци, учителите са с маски. Обижда ме, че за едните сектори има доста леки мерки, а нас ни затварят“, заяви Ивелина Пиралкова, собственик на образователен център.

Заведенията могат да работят без вечерен час и без ограничение за капацитета, ако 100% от персонала е ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест и ако постетителите отговарят на същите условия.

Снимка: bTV

„Не считаме, че ще навредим по какъвто и да било начин на ситуацията, напротив, все пак ще бъдем контролирана среда”, смята Калин Иванов, собственик на ресторант.

Ресторантьорите обаче признават, че проверката за валидността на хартиените документи няма да е лесна.

Снимка: bTV

Собствениците на клубове и заведения пък ще предлагат бързи тестове в няколко изнесени пунктове в София на цена от 10 лева.

Ще има ли мерки и на национално ниво предстои да стане ясно утре.