Мостът между Царево и Ахтопол – това е едно от най-засегнатите места по Южното Черноморие, което спешно се възстановява.

Пред bTV кметът на общината Георги Лапчев обясни, че отпуснатите средства ще бъдат използвани за възстановяване на всички пострадали мостови съоръжения и за изграждането на язовирни стени. В същото време са нужни и още доброволци, които да бъдат разпределени в най-пострадалите райони.

Галин Иванов вече втори ден помага в разчистването на щетите след наводнението в Царево. Получава няколко обаждания от още доброволци, които обаче не пристигат.

„Доста хора искаха да дойдат отвсякъде, но бяха възпрепятствани или спрени точно от такива хора, които са дали заявка, че ще дойдат доброволци, но ги няма на терен“, обяснява Галин Иванов.

Над 200 фалшиви сигнала от доброволци са постъпили на дежурния телефон в Община Царево. Те са оставяли свои контакти, а след това не са отговаряли на обажданията.

На терен обаче е Галя Чубанова. „Изнесохме камиони - реката е пълна с вещи, които хората не ползват и всъщност един човешки живот в този момент е най-ценното. Очите им бяха помръкнали, но след като дойдохме всички да помагаме, виждам че благодарността е голяма“, каза тя.

Недялко Георгиев вече пети ден не може да изчисти наводнения дом и животновъдното стопанство. Той също разчита на доброволци. „Вчера имаше едни момчета, днес пак ще дойдат – обещаха. Почистваха от калта, вадиха неща, които бяха буквално затрупани“, обяснява животновъдът Недялко Георгиев.

За липса на контейнери за смет, сигнализираха хора от наводнените райони. „Възможно е да има някъде недостиг на контейнери за отпадък. Факт, че голяма част от тях също ги няма, те са някъде в морето“, обяснява Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

Вече е създадена организация за доставянето на нови контейнери за отпадъци.