Силният дъжд във Варна в понеделник превърна в огромна река строящия се за над 80 млн. лева булевард „Васил Левски“. Това повдигна въпроса ще се случва ли подобно наводнение при всеки по-обилен валеж и след изграждането му.

Основното притеснение е свързано с факта, че булевардът ползва трасето на охранителен канал, който при порой има много сериозен дебит.

Снимка: bTV

Плановете са правени преди 40 години, когато територията за отводняване от канала не е била застроена, като сега.

„Водното количество, което се оттича от същата територия, е от 9 до 10 пъти по-голямо“, обяснява инж. Руси Желев, бивш проектант в отводняването на Варна.

Снимка: bTV

Архитект Христо Топчиев смята, че проектът е морално остарял. „Надявам се да бъде поддържан добре, дано да не се случи някоя трагедия“, казва той.

Снимка: bTV

По план охранителният канал ще тече в средата на съоръжението.

„Има доста голям участък, в който на практика при един обилен дъжд, какъвто беше последният, по всичко личи, че ще има изключително голямо наводнение и десетки жертви“, прогнозира инж. Йоан Каратерзиян, председател на Камарата на геодезистите в България.

Снимка: bTV

От общината обаче бяха категорични, че коригирания канал ще способства отводняването на пътните платна и провеждането на водите от дерето, като проектът отговарял на всички съвременни норми.

Каналът бил оразмерен за двучасов дъжд и валеж от 260 литра на квадратен метър.