„Недопустимо“ - така депутатите от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ определиха заседанието, на което трябва да се  актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, народните представители все обсъждат финансовата рамка на НЗОК. 

Пленарната зала прие няколко различни предложения от парламентарните групи, които на практика променят рамката и изискват допълнителни разчети.

„Бяха направени взаимоизключващи се предложения за бюджета на НЗОК, така че балансът да не се получи, да излезе на дефицит и то не малък. Искат да провалят актуализацията на бюджета“, обясни шефът на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански. 

„ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми и да се вдигат данъци“, допълни председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

ОТ ИТН, ДБ и ИБГНИ обясниха, че са излезнали от пленарната зала в опит да спрат гласуването. 

„Вътре се обсъжда бюджет без числа. Бюджетът на НЗОК – парите за лекарите, медицинските специалисти, болнична помощ, ваксини и др. ГЕРБ, ДПС и БСП не проявяват грижа към бюджета, бюджетът на НЗОК се ползва като спирачка, за да не бъдат обсъдени и приети поправките в Закона за съдебната власт“, коментира Мая Манолова от ИБГНИ. 

„Партиите на протеста“ предложиха среднощното заседание да се прекрати и утре да се гласува бюджетът на НЗОК. То все пак продължи, но само с обсъждания и без гласуване, защото няма кворум.