След множество вандалски прояви - първата люлка, на която деца с увреждания могат да играят заедно с връстниците си, ще бъде демонтирана от столичния парк "Света Троица". Съоръжението ще ползват други.

През 2019 година мечтата на малката Ели се сбъдва- да се люлее. В същия ден Вики се качва на люлка за втори път в живота си.  

„Тогава се чувствах, че може да съм малко по-свободна. Да съм част от другите деца. Това ме накара да се чувствам все едно имам криле“, сподели Виктория Иванова.


Вики вдъхновява Анна Йончева за каузата.

„Детето в инвалидна количка - виждате - не може да се качи никъде другаде. Това ми беше идеята - да направя съоръжение за деца като тях, което обаче обединява децата“, каза Анна Йончева.

От 2019 година до днес люлката е чупена многократно. Преди дни Анна вижда снимка двама възрастни на нея.


„Това беше крайната точка, че обществото ме е победило, че няма да е тук, че тя пречи“, допълни Анна.

„Трошат, съсипват всичко ново и хубаво, което позволява на нас да живеем“, коментира Виктория.

Анна започва да търси място, където да я подари.

Специализираната люлка ще радва децата от дневния център в град Елин Пелин. Демонтажът й вече започна.

„На всяко детско съоръжение целта му е да носи усмивки. Дали тук или на друго място - децата ще са щастливи. Тъжното е, че централен парк няма да има нищо за деца в инвалидни колички“, отбеляза Анна.


Средствата за люлката са изцяло от дарения. А производителят многократно я ремонтира безвъзмездно. Тя беше и първата у нас, на която деца в инвалидни колички да играят заедно с връстниците си.