Трима загинали и един ранен след удар от мълния, наводнени улици и сгради, изпочупени дървета. Това е равносметката след силната буря, която връхлетя София вчера. 

В цялата страна са паднали близо 11 хиляди мълнии, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Свидетели разказваха за инцидента. 

Малко след 18 часа вчера докато се разхожда, Иван Кръстев вижда няколко души, които опитват да се скрият от дъжда. 

„В следващия момент чух страшен гръм със светкавица, за части от секундата. Обърнах се и видях тримата души как паднаха, покосени като отронен лист", разказа Иван Кръстев, очевидец.

Вероятната причина за фаталния инцидент е била близостта на металния купол на храма „Св.Николай Софийски".

„Възможно е това дърво да е привлякло мълнията, влажността под него също привлича. Корените на дървото водят към земята, а мълнията иска да стигне до земята", каза Татяна Попова, експерт по мълниезащита.

Снимка: Аз, репортерът

Оцелелият при инцидента е транспортиран към „Пирогов". Няма опасност за живота му. Той е на около 25 г. от сирийски произход. Приет е в болницата без документи и без установена самоличност.

"Няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции. Ще бъде лекуван, изгарянето не е малко, но не е опасно за живота му и смятам, че ще се възстанови напълно", каза д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“. 

Снимка: EPA

Биляна Веселинова се разминава на косъм от трагедия, докато в София снощи падат над 500 мълнии.

„Една от тях, слизайки от трамвая и стъпвайки на тротоара, буквално падна на метри от мен и още едно момиче. През цялото време виждах хора, които си държат телефоните, хора, които държаха чадъри и метални предмети, говореха по телефона - това са дейтвия, които всички ние знаем, че не трябва да правим", каза Биляна Веселинова.

Мълниите могат да достигнат над милион волта напрежение и имат унищожителна сила.

„Ако сме на открито, трябва да заемем ниско долу поза, клекнали, към земята, но в никакъв случай ръцете да не опират земята. Те трябва да държат глезените например или коленете. Другият вариант е да държим запушени ушите, с отворена уста, тъй като звуковата вълна е много силна и може да ни увреди", съветва Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК. 

Препоръчително е след като отмине бурята, да останем на закрито поне още половин час.