След снощната буря в столицата, където мълния удари и уби човек в ж. к. "Люлин", се постави въпросът ефективни или неефективни са градските гръмоотводи.

Мълнията в "Люлин" удря в земята и образува дупка. Земята обаче не успява да поеме енергията от светкавицата и тя рикошира към най-близкото място. В случая това е беседка, където са стояли хора от близките блокове. Свидетели признават за страшната ситуация. 

Най-близко до удара е бил 47-годишен мъж. Повиканият спешен екип започва реанимация, докато го транспортира към "Пирогов". На входа на болницата той издъхва.

Според д-р Любомир Лефтеров от Спешна помощ високото напрежение уврежда много тежко нервите, кръвообръщението и белия дроб. Шансът да оцелее човек е много малък, а увреждането е трайно.

Оказва се, че гръмоотводите не гарантират пълна безопасност, тъй като мълнията избира най-краткия път от облака до земята, предупреждават експерти.

По думите на инж. Христомир Иванов силата на една мълния може да бъде сравнена с мощта на 10 атомни електроцентрали от типа на АЕЦ "Козлодуй". "Ако имаме такива гръмоотводи на съответните сгради, те ще предпазят самата сграда от поражения, но няма да предпазят тази площадка", коментира той.

Затова експертите съветват при силна буря незабавно да се скрием или в дома си, или в колата. Ако не успеем, трябва да клекнем ниско долу със свити крака, далеч от дървета и метални стълбове. Според данни на синоптиците, за последното денонощие у нас са паднали над 25 хиляди мълнии, което е нормално за сезона.