Остава тежко състоянието на двете жени, които вчера бяха затиснати в автомобила си, след като камион блъсна и срути част от бетонно предпазно съоръжение на пътя Девня – Суворово. Снощи те претърпяха операции и се намират в реанимация на апаратно дишане.

В същото време продължава разследването на инцидента.

От полицията във Варна оповестиха, че по данните, с които разполагат към момента, камионът с натоварения на него багер може да бъде квалифициран като извънгабаритен.

"Ще бъдат изискани необходимите разрешителни от администрацията, управляваща пътя, и дали въпросното превозно средство е разполагало с такива", обясни началникът на КАТ-Варна гл. инспектор Петко Камбуров.

Колко точно е бил висок камионът с багера отгоре ще установява експертиза.

"При височина на превозно средство с товара над 4,7 м, то тогава е задължително да бъде съпровождан и от друг автомобил", добави началникът на КАТ-Варна.

Междувременно в “Тази сутрин“ инж. Владимир Жиянски изрази мнение, че панели от съоръжението са паднали след удара от камиона, тъй като конструкцията е сглобяема, а не монолитна.

„Вижда се с невъоръжено око, че това съоръжение е проектирано от строители, а не от проектанти. Няма никаква хоризонтална връзка между панелите“, добави той.

От содовия завод, чиято собственост е бетонното съоръжение, бяха категорични, че два пъти годишно извършват оглед на цялата въжена линия.

„Имаме екип, който е специализиран в тази дейност, наш собствен екип, който извършва тази дейност. Всичко това се документира - има специално досие, книга, където се водят всички записи от огледите и ремонтите", заяви производственият директор на „Солвей соди“ Пламен Борисов.

От предприятието бяха категорични, че при нужда ще представят цялата документация на разследващите.