Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря работа тази нощ. Задействан е защитен механизъм, но не става въпрос за авария, уверяват управляващите.

Няма данни за изтичане на радиация, също и за проблеми, свързвани с подаването на енергия.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 1 ч. пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа. Задействала се е автоматичната защита на реактора. Пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова успокои, че авария не е имало.

„В 1:16 ч. пети блок изключи и беше изведен от паралел, авария няма. Няма опасност за хората, няма изтичане на радиацията, хората да са спокойни“, добави тя.

В съобщение на сайта на централа се казва, че причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

Снимка: btvnovinite.bg

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ е обяснил на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който е член на Комисията по енергетика в парламент, че опасност за населението няма. 

„Всички могат да бъдат спокойни. Не всяка авария е свързана непременно с ядрената част на блока. Смятам, че Агенцията по ядрено регулиране ще с намеси и ще бъде извършен съответният контрол“, каза Аталай.

Спирането на реактора не е създало проблеми на електроенергийната система в страната. 

Снимка: btvnovinite.bg

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Електроенергийният системен оператор осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система.

Очаква реакторът да бъде включен към електроенергийната мрежа до края на деня. Предстои Агенцията за ядрено регулиране да направи проверка по случая.