20 години затвор и глоба от близо милион долара заплашват българина, чието екстрадиране поискаха Съединените щати. Росен Йосифов е обвинен, че е подпомогнал схема за пране на пари чрез търговия с биткойни.

Арестът на Росен Йосифов през декември става пред очите на дъщеря му. „Беше абсолютен шок. Изведнъж ни събудиха и просто ни казаха – стойте в хола, сядайте на диваните, без да говорите”, спомня си Паола Йосифова, дъщеря на Росен Йосифов.

Снимка: btvnovinite.bg


Решението за екстрадирането, Софийският апелативен съд мотивира с данни от разследващите в САЩ. Според тях, румънци измамили американци чрез фалшиви обяви в онлайн аукциони. Последвало пране на пари – спечеленото било обърнато в биткойн. За Йосифов се твърди, че общувал директно с някои от престъпниците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Росен Йосифов е знаел, че помага в операция за пране на пари на румънските съконспиратори, които са извършвали измамническа дейност. Йосифов е вземал такса за предоставените от него услуги. Йосифов обменял биткойн, чрез трансакции на ръка, като по този начин избягвал необходимостта да използва финансови институции”, твърдят от съда.

От биткойн общността са изненадани. „Той оперира от години, може би неговата услуга е от по-старите в сферите, винаги е изисквал лична информация. Това може да е някакво предупреждение към цялото криптовалутно общество в България, че това може да се случи с всеки, който търгува с биткойни или криптовалута”, коментира Владислав Драмалиев.

Близките на Йосифов все още не знаят кога ще бъде екстрадиран.