Началникът на ДАИ – Пазарджик Владимир Добрев, който заведе подчинените си в затвора като превантивна мярка срещу корупцията в системата, се разделя с поста от 15 януари. Това съобщи самият той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му на 12 декември м.г. са му предложили това да стане по взаимно съгласие с обезщетение от 6 заплати. „Аз приех и съм поставил условие това мое освобождаване да стане  от 15 януари т. г.”, поясни той.

„Завеждането на служителите в затвора беше с цел превенция. Исках да ги заведа там, за да им проведа инструктаж – не в килиите, а в клуба на затвора. Исках да им обърна внимание, че проблемът е сериозен”, отбеляза Добрев.

Имаше индикации, че местната структура на ДАНС проявява интерес към областния отдел, допълни той.

Има служител, който беше хванат с подкуп, беше вкаран в затвора и си излежа присъдата, каза още Добрев.

След посещението са започнали провеки от изпълнителната агенция. „Беше подаден сигнал от зам.-министъра на транспорта до Районната  прокуратура в Пазарджик, започна се проверка с оглед превишаване на власт или злоупотреба със служебно положение. Всички служители бяхме викани в ДАНС и разпитвани”, заяви Добрев.

По думите му той предварително е казал на служителите, че ще правят инструктаж в затвора. „Бяхме 8 служителим, само мъже. Служителката, която впоследствие се жалва, не трябваше да идва. Но аз я видях в затвора на входа, че и тя е дошла с нас. Ако ѝ бях казал: „Ти няма да влизаш в затвора”, щеше да се счита за дискриминирана и щеше да се чувства по-обидена”, посочи Владимир Добрев.

Той изтъкна, че при посещението си не са имали никакъв пряк контакт със затворници.

Добрев подчерта, че по принцип не е трябвало да съгласува намерението си с по-висшестоящи, но тогава е казал на изпълнителния директор. „Той на няколко пъти ми каза: Виж там нещо, от ДАНС ровят покрай вас, ще станете за резил. Аз му казах, че ще ги заведа в затвора на инструктаж”, допълни той.