Нови свидетелски разкази за аварийното кацане на турски самолет на Летище София в неделя.

Авиокомпанията реагира с официална позиция. 

Три дни преди инцидента Елена Спасова също пътува за Истанбул. Захождайки от гейта обаче самолетът ѝ не излита – отново заради технически проблем. Жената разказа, че стюардите, които стояли в задната част на самолета, чули някакъв странен шум. Два часа по-късно проблемът е отстранен.

Самолетът излита, но стресът у пасажерите остава.

Днес турските авиолинии потвърдиха, че проблем със системата за управление е имало. Започнало е разследване. Допълват, че съобщението „пригответе се за удар“ е част от международния авиационен протокол.


„След като капитанът преценява, че е аварийна ситуацията, "emergency landing" – аварийно кацане, значи той е преценил, че и за самолета, и за пътниците съществува, при най-лошите стечения на обстоятелствата, ненормално кацане, не бих казал, че това е авария катастрофа“, обясни Ангел Борисов -  авиоексперт по безопасност на полетите.

„Нашата психика, нашето съзнание има способността да украсява, да чертае, да разширява тази картина и е нормално да са изпитали негативни емоции, някои от тях може да имат проблеми след това с летенето“, коментира Елена Пенчева - началник на лабораторията по авиационна психология и безопасност на полетите.

Според авиоекспертите подобни ситуации преди или по време на излитане не са прецедент. Грешката е, че е допусната паника на борда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!