Няма завишени нива на амоняк на българо-сръбската граница след катастрофата на цистерни с амоняк край Пирот. Това показват средните стойности, отчетени от мобилната станция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според междинните резултати стойностите за амоняк са до 0,019  милиграма на кубичен метър при норма от 0,25, което е в пъти под допустимите стойности. 

Въпреки че до този момент не е отчитано никакво замърсяване с амоняк, мобилната станция ще остане в района на границата поне още 72 часа. За да има риск за здравето ни, нивата на амоняк трябва да са над 0,25  милиграма на кубичен метър. 

От екоминистерството вече са направили и оценка на риска за токсичното разсейване на амоняка след инцидента. Заключението е, че дори да има изтичане на цяла цистерна с опасния газ, риск за страната ни няма. Ако бъде отчетено замърсяване, дори и минимално, информация за това ще бъде разпространена веднага, казват още от екоминистерството.

Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия. Инцидентът стана на 25 декември вечерта на около 40 километра от границата с България.

Четири от цистерните се обръщат, а една от тях започва да изпуска амоняк, който отравя въздуха. В Пирот беше обявено извънредно положение, което все още е в сила.