Министърът на финансите Владислав Горанов и вътрешният министър Младен Маринов бяха изслушани от депутатите в пленарната зала на Народното събрание за хакерската атака в Националната агенция по приходите.

БСП поискаха разяснение и от министър-председателя Бойко Борисов, но той не дойде поради поети предварително ангажименти. 

Според управляващите, това е най-сериозната подобна атака, но информацията на гражданите продължава да бъде защитена.

„Да дойдат тук и да обяснят какво се случва в момента, до каква степен е пробита системата на НАП, има ли опасност да бъдат изнесени данни, които да увредят финансовите интереси на страната”, каза Иван Иванов от БСП.

Горанов заяви пред народните представители, че се извинява за изтичането на данни, но беше категоричен, че  информацията на българските граждани продължава да бъде защитена. Той допълни, че имат насоки откъде е атаката.

„Този който е извършил това посегателство, донякъде ще уязви финансовото министерство и правителството, но уязвява тези невинни български граждани, чиято информация беше изложена на показ. Целта на подобни, терористични посегателства - не правят услуга на на никого и ние не трябва да толерираме подобно поведение“, посочи финансовият министър.

Маринов обясни пред депутатите, че в хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК.

„В хода на извършените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия беше установено следното: на 15 юли 2019 г. в 10:13 ч. неизвестно лице от електронна поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта. Предоставена е и парола за достъп до данните в архива“, каза още силовият министър.

От Демократична България вече поискаха оставки. „Отговорността трябва да бъде поета основно от министъра на финансите, който отговаря за НАП. Ние очакваме той да подаде оставка, тъй като НАП е една от най-чувствителните институции и базата данни на гражданите, които се съхраняват в НАП, е абсолютно недопустимо да попадат така в интернет пространството", каза Ивайло Мирчев, Демократична България.