Руската хакерска групировка „Килнет“ атакува сайтовете на разузнаванията на България и на още четири европейски държави. Това е станало вчера, а за атаката потвърдиха за bTV и от служебното правителство. Проверките потвърждават, че няма теч на държавни и натовски тайни.

Атаката е продължила не повече от 15-20 минути. Отговорните лица за киберзащитата на службите ни и експертите от частния сектор, с които разговарях днес са категорични, че от тази атака няма никакви неприятни последици за националната ни сигурност. Няма пробив и в масивите на разузнаванията на другите четири държави. 

Снимка: bTV

С атаката към сайта на разузнавателната ни агенция руските хакери от „Килнет“ искат да привлекат обществено внимание, а целта им е пропаганда, каза bTV националният координатор по киберсигурност.

Aтаката представлява DDoS – или разпределена атака за отказ от услуги – тоест запълване на комуникационни канал, така че сайтът да бъде недостъпен. Няма опасност от изтичане на информация и от манипулиране на информация. Този тип атака е за пропаганда“, каза Петър Кирков, национален координатор по киберсигурност.

Хакерите са претоварили сайта със заявки за влизане в страницата на Държавна агенция „Разузнаване“, но това е удар по въздуха, заяви вътрешният министър пред националното радио.

Снимка: bTV

В деня на руското военно разузнаване от „Килнет“ атакуваха сайтовете на разузнавателните агенции и в Румъния, Полша, Естония и Молдова.

Тази група ние я следим, знаем на какво са способни. Те не са най-опасният ни противник в киберпространството. Ransomeware and fishing имат съвсем реални финансови щети, които носят на гражданите“, обясни Кирков.

Такива професионални банди от хакери успяват с малко средства да демонстрират сила, казват експерти.

„Това е кибер престъпление, което има политическа мотивировка и със сигурност показва отношението на руската администрация към българската“, смята Ясен Танев - експерт по киберсигурност.

Подобни кибер престъпления са евтини и не струват повече от 50-100 евро. Зад подобна атака може да се крие нещо повече.

„Паралелно са текли операции по сканиране на портове на интернет адреси в българското пространство, което означава, че някой  опипва постоянно къде имаме слаби места, за да може след това да ги пробие, да ги  хакне, да открадне данни“, казва още Ясен Танев.

„Напълно възможно е да се отвлича вниманието, за да може да бъде осъществена истинска атака на друго място“, заяви Кирков.

Киберспециалисти алармират, че България е силно инфектирана среда, която създава хакерски атаки, отколкото да бъде жертва. И напомнят, че
държавата трябва да инвестира в наблюдение на зловредния трафик и в защити, които да спират хакерите.