След градушката в Сливенско – реколтата от праскови и череши е напълно унищожена. Поражения има и по земеделските посеви.

На този фон започна описването на щетите.

Мощен облак с фронт 20 км връхлита Сливенско вчера привечер. Град, вятър и дъжд се изсипват за 15 минути, а срещу тях бяха изстреляни 220 ракети.

„20 км облак навлезе едновременно в сливенската защита. Не е имало нито един момент, в който да нямаме ракети по площадките. Имахме коли, които стояха на шосето и ги движихме към площадките, когато видим, че ракетите намаляват, даже в края на деня се наложи пожарната да измъква от един ров колата с ракетите“, разказва Даниела Мушкова, директор на Регионална дирекция за борба с градушките в Сливен.

Въпреки защитата, бедствието унищожава напълно черешите, прасковите и лозята в селата на запад от Сливен – Мечкарево, Чинтулово, Гавраилово и Злати войвода.

„Аз направо като видях, стана ми лошо… Аз съм на 66 години, такова чудо не съм виждал“, твърди земеделският производител Петко Петков.

Вместо да бере 80 декара праскови след месец, Енчо Енчев изчислява щетите. „90 % е на земята, а каквото е на дървото, е ударено. Загубите са огромни“, категоричен е производителят на праскови.

До 10 дни стопаните имат право на заявления в службите по земеделие за помощ от държавата.

„Имаме назначена постоянна комисия, която ще извърши огледи на място и ще констатира процента на поражения“, успокоява стопаните Тодор Братанов, директор ОД „Земеделие“ в Сливен.

Голяма част от земеделските производители не са застраховали продукцията си.

Вижте във видеото какво време ни очаква в петък (14 юни):